Leczenie przez jedzenie

Oto, najlepsza z możliwych, wiadomość dla smakoszy – można wyleczyć się z mnóstwa chorób i dolegliwości przez dietę odpowiednio dobraną do potrzeb swojego organizmu. I bynajmniej nie oznacza to, że musimy głodować lub jeść coś, czego nie lubimy. Przeciwnie – jeśli jakichś potraw nie lubisz – lepiej ich nie jedz, bo najprawdopodobniej nie posłużą twojemu zdrowiu i zadowoleniu. Co zatem warto jeść?

 

W naszym jadłospisie ważnych jest wiele produktów, zawierających cenne związki roślinne. Zacznijmy od beta-karotenu, który jest przeciwutleniaczem. W naszym organizmie może przekształcić się witaminę A. Z kolei witamina A jest niezbędna w leczeniu skóry, chorób oczu – na przykład zaćmy, oraz chorób układu oddechowego. Beta karoten skutecznie pomaga w leczeniu wielu typów nowotworów – na przykład żołądka, jelita grubego i odbytnicy, pęcherza moczowego, płuc, piersi, jamy ustnej i przełyku. Ponadto chroni przed miażdżycą, zmniejszając ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Zapobiega też kurzej ślepocie i osłabieniu wzroku oraz przedwczesnemu starzeniu się skóry.

 

Również inne karotenoidy doskonale wpływają na zdrowie i mogą chronić przed pewnymi typami raka – na przykład występująca w pieczarkach kantaksantyna, występujący w czerwonych warzywach i owocach likopen, oraz luteina, której źródłem jest szpinak i kapusta włoska.

 

Karotenoidy występują w ciemnozielonych warzywach liściastych oraz w żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach. Zatem warto spożywać wszelkie warzywa liściaste – na przykład brokuły, jarmuż, szpinak, brukselkę oraz dynię, żółtą paprykę, marchew, także owoce: mango, pomarańcze, mandarynki, morele, papaję, brzoskwinie itp. Produkty te, najlepiej świeże, pochodzące z ogrodnictwa ekologicznego, pomogą nam zachować nie tylko zdrowie, ale i dłużej cieszyć się młodością.

 

Kolejnymi ważnymi związkami dla naszego zdrowia i urody są bioflawonoidy. Wzmacniają one odporność organizmu i opóźniają procesy starzenia. Rutyna, należąca do tej grupy związków, wzmacnia ścianki tętnic i zapobiega krwawieniu dziąseł. Inne ważne bioflawonidy to kwercetyna, hesperydyna i katechiny. Pomagają w zwalczaniu infekcji wirusowych oraz łagodzą alergie.

 

Bioflawonoidy można znaleźć w cytrusach, porzeczkach, aronii, winogronach, jeżynach, żurawinach, czereśniach, pomidorach, burakach, papryce, natce pietruszki i wielu innych warzywach oraz owocach. Katechiny występują w zielonej herbacie, kakao i jagodach. Udowodniono, że mogą zmniejszać ryzyko powstawania raka przewodu pokarmowego. W ogóle wszystkie bioflawonoidy są przeciwutleniaczami i zapobiegają nowotworom oraz chorobom układu krążenia. Ważne będą również w diecie dla cukrzyków oraz chorych na chorobę Alzheimera, także Parkinsona. Korzystnie oddziałują na układ nerwowy. Ponadto wykorzystywane są w łagodzeniu objawów menopauzy i osteoporozy.

 

Kolejną grupą związków roślinnych, o których warto wspomnieć, są izoflawony, czyli fitohormony. Występują w warzywach strączkowych – fasoli, grochu, soczewicy, soi oraz w orzechach. Ich niezwykle ważną rolą jest zahamowanie nadmiernego wydzielania estrogenów, które przyczyniają się do powstania raka piersi. Wykazują zatem działanie antynowotworowe. Mają również działanie przeciwzapalne, antyalergiczne, przeciwzakrzepowe i antywirusowe. Pomagają w obniżeniu tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów. Ponadto łagodzą objawy klimakterium i korzystnie wpływają na metabolizm witaminy D3, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka osteoporozy.

 

Naturalnymi substancjami wspomagającymi zdrowie jest także kumaryna i kwas elagowy. Kumaryna zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi – zatem chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. W wyniku badań stwierdzono też, że zarówno kumaryna, jak i kwas elagowy, neutralizuje wpływ niektórych substancji rakotwórczych na komórki organizmu. Zatem związki te zapobiegają transformacji zdrowych komórek w nowotworowe.

Kumaryna występuje w wielu warzywach i owocach – na przykład w pietruszce, lukrecji, ziarnach zbóż i owocach cytrusowych. Natomiast kwas elagowy znaleźć można w czereśniach, wiśniach, truskawkach i winogronach.

 

Do produktów roślinnych, które na pewno warto włączyć do swojej diety, należą też i te, które uważane są za pospolite chwasty – jak na przykład pokrzywa, mniszek lekarski i ostropest plamisty.

 

Korzeń mniszka zalecany jest w przypadku nowotworu skóry i białaczki, gdyż niszczy komórki rakowe, nie niszcząc przy tym zdrowych komórek. Natomiast liście wspomagają leczenie raka piersi i prostaty. Roślina ta wykazuje też wiele innych cennych właściwości: wzmacnia układ odpornościowy, przeciwdziała anemii i stanom zapalnym. Poprawia pracę wątroby, żołądka i nerek. Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Działa przeczyszczająco i moczopędnie. Pomaga w leczeniu reumatyzmu. Stosuje się ją również przy nadciśnieniu i problemach skórnych – takich jak na przykład trądzik i łuszczyca. Pomaga także w alergiach i szkorbucie. Stymuluje wydzielanie żółci. Działa przeciwzapalnie, antywirusowo oraz przeciwgrzybiczo. Łagodzi bóle miesiączkowe. Korzystnie wpływa też na działanie układu nerwowego. Wzmacnia układ odpornościowy. Pomocna jest także w leczeniu infekcji dróg moczowych. Zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych. Jest bogata w witaminę C, A, D, B, E i K, potas, magnez, krzem, żelazo, wapń, kwas foliowy oraz flawonoidy i karotenoidy.

 

Z kolei ostropest plamisty pomaga w leczeniu chorób wątroby: zaburzeń czynności wątroby, marskości, uszkodzenia komórek wątroby, kamicy żółciowej i zapaleniu wątroby. Ponadto chroni organizm przed działaniem toksyn zawartych w pożywieniu.

 

Natomiast pokrzywę stosuje się przy nadciśnieniu, stanach zapalnych przewodu pokarmowego i w anemii. Stosowana jest też w kamicy nerkowej, artretyzmie oraz chorobach skóry. Ponadto napary z liści pokrzywy obniżają poziom cukru we krwi. Warto też wiedzieć, że pokrzywa jest bogata w witaminy, mikroelementy i sole mineralne.

 

Oczywiście powyższa lista nie wyczerpuje wszystkich zdrowych produktów roślinnych, które należałoby uwzględnić w swojej diecie. Warto poznawać lecznicze właściwości roślin, by chronić się przed chorobami i wykorzystywać w leczeniu w sposób naturalny, prosty i w dodatku bardzo tani.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *